Web directory, archive
Search web-archive-uk.com:

Find domain in archive system:
web-archive-uk.com » UK » W » WIENERBERGER.CO.UK

Total: 485

Choose link from "Titles, links and description words view":

Or switch to "Titles and links view".
  • Wienerberger - Darwin Hall Community Centre, Lichfield
    Architects Bryant Priest Newman responded to the brief by creating a low rise contemporary building which could serve as a local landmark while respecting open views and the surrounding built environment For security reasons Lichfield City Council wanted the number of windows kept to a minimum which meant that the brick was the predominant design feature defining the appearance of the building overall At the same time the materials used needed to reflect the look and feel of the surrounding estate while also echoing the city s historic architectural pedigree Darwin Hall Community Centre Staffordshire Hectic Red The solution On a visit to Belgium the Project Architect saw a building constructed in Wienerberger s Hectic Red clay facing brick Struck by the authentic hand crafted appearance and range of tone and texture of these bricks he investigated and found that the products could be supplied to Lichfield by Wienerberger in the UK Around 20 000 of these striking highly tactile bricks have been used in the final building including a number of brick slips used as cladding to the Centre s oriel windows To further emphasise the colours and textures of each individual bricks the architects specified racked out dark grey mortar joints The finished article is a building which is warm dynamic striking and accessible The experience of the brickwork became a way for people to connect and interact with the building explains project architect Gavin Orton Close up each brick becomes an individual piece of tactile craftwork where passers by touch feel and stroke their way along the elevations Wieneberger s Hectic Range is part of the company s new architectural range of clay facing bricks and derives its individual appearance due to being set alight with firing after the final firing has taken place The project also features Wienerberger s new Aquata pavers which is designed to form part of a sustainable urban drainage system SUDS A uniquely shaped clay block which provides the wearing course over the system s permeable bedding aggregate through which surface run off can drain into the natural rainwater systems The Aquata system meets the requirements of Part H in the Building Regulations and gives additional credits under the Code for Sustainable Homes Darwin Hall Community Centre Staffordshire Hectic Red The outcome The Darwin Hall Community Centre took 12 months to complete and was officially opened in September 2010 The innovative design has meant that the project has already been entered for a number of the Brick Development Association BDA Awards including Best Public Building and Best Open Space One of the construction sector s most prestigious accolades The BDA Brick Awards celebrate the use of brick and recognise best practice excellence professionalism and innovation in the industry Gavin concludes The new Community Centre is already proving popular with residents and provides an interesting and sympathetic addition to the landscape It reflects the character and charm of Lichfield as a historic city while celebrating the 21st century and the diversity of both

    Original URL path: http://www.wienerberger.co.uk/darwin-hall-community-centre-lichfield.html?lpi=1366208062338& (2016-02-14)
    Open archived version from archive

  • Wienerberger - Magical moment at RHS Flower Show
    with the soft planting off set by the rough texture of the brickwork which made up the external walls and pathways Rudgwick restoration red rustica Designer Raine Clarke Wills of Raine Garden design said The garden concept was a combination of the old and the new designed to convey the dreamy fairytale scene within a contemporary context in a way that would inspire visitors to recreate the impression in their own gardens We needed a brick which would fit into that design scheme and had considered using reclaimed brick to create the right finish However we were delighted to discover the Rudgwick brick and felt it was the perfect choice to compliment our plan because it is in itself a combination of old and new The Rudgwick s heritage appearance has the rustic lived in look we wanted to achieve with a range of different colour tones running through its surface But because it is a new brick it is readily available more affordable than reclaimed and uniform in size making it easier for us to construct the garden s walls and pathway The garden drew a lot of interest from visitors and many mentioned the authentic appearance of the bricks Some even asked where we had found them expecting us to say they were reclaimed so it was a pleasure to inform them that the bricks are new and available for anyone to recreate our design The distinctive characteristics of the textured Rudgwick brick has made it a popular choice for heritage and restoration projects Manufactured using local weald clay in one of the last remaining clamp fired kilns in Europe the bricks are fired slowly to create flashes of distinct colour from reds and purples to blues and yellows Rudgwick bricks are available in 65mm 50mm and imperial

    Original URL path: http://www.wienerberger.co.uk/magical-moment-at-rhs-flower-show__1366209781111.html?lpi=1366208062338& (2016-02-14)
    Open archived version from archive

  • Wienerberger - Druidstone Grange
    The exclusive development of four stunning detached manor houses is located in one of the most upmarket areas of Cardiff In creating this aspirational development and one of the most sought after addresses in the city only the highest specification of materials was considered Leighton Morgans land and planning director for bespoke developer Waterstone Homes specified the brick himself He said These are incredibly luxurious homes and internally they offer every modern comfort and convenience that is expected of a property with a six figure price tag The kerb appeal was vital and our experience has shown that while they want contemporary interiors our buyers prefer the exterior of their homes to have character The heritage appearance of the Desimpel bricks is reminiscent of times gone by and contributed to the overall grandure of the property It s creased texture and varying colour tones emulates the look of a house that is hundreds of years old Yet because the bricks are new and not reclaimed the individual blocks are much easier to work with and the build therefore more efficient Used in conjunction with the sandstone edgings and lintels the Hathaway Desimpel brick has enabled Waterstone Homes to create a

    Original URL path: http://www.wienerberger.co.uk/druidstone-grange.html?lpi=1366208062338& (2016-02-14)
    Open archived version from archive

  • Wienerberger - Saatchi Gallery
    the local planning authority and the developer Cadogan Estates The impressive 70 000sq ft Duke of York headquarters was originally built in 1804 by John Sanders architect of the equally stunning military academy at Sandhurst and has been used as a military asylum and school for army orphans before being sold off by the Ministry of Defence in the 1990s for development The 45m renovation of the Grade II listed building therefore demanded careful attention to detail Architects from Paul Davis Partners were keen to combine the traditional military architectural style with strong contemporary elements in the hope of attracting upmarket retailers to the historic setting It was important for the scheme to also work in tandem with further development across the rest of the Duke of York Square While the masterplanning team agreed a universal construction method was inappropriate it was agreed that a consistent pallet of materials be used across the site Smeed Dean London Stock The solution As the project had a particularly high degree of historical sensitivity it was imperative for the architect to specify a brick which would complement its surroundings while also fulfilling the engineering requirements of the new construction Paul Davis Partners designed the new extension to house three elegant and airy galleries Alec Howard partner and project architect said It was important to choose a brick which would fit into the context of the London stock brickwork of the original 1804 buildings without becoming a pastiche reproduction of the original For this reason reclaimed brickwork was also discounted The Smeed Dean London Stock was chosen for the Saatchi Gallery because its colour and texture complements the original brickwork yet as a modern brick can satisfy the accuracy quantity and programme requirements of modern construction Smeed Dean London stock brick is made using the same base ingredients as when it was first produced in the 1800s making it ideal for use in heritage projects Produced at the original site at Smeed Dean in Kent the county s last remaining brick works the recognisable black spotted yellow bricks were used in the construction of Buckingham Palace the Tower of London and countless other prestigious buildings The distinctive black spot was the result of a unique mixture of traditional ingredients which includes local clay and brick earth fired with the town ash and clinker collected from the grates of Victorian London a look which is still produced today Smeed Dean London Stock The outcome The Saatchi Gallery opened its doors to the public in October 2008 to critical acclaim The 15 equally proportioned exhibition spaces were described as sensational by one reviewer who compared the aesthetic of the building as being on a par with the artwork it contained The extension has bedded in well to the original building and served as an exemplar across the site Smeed Dean stock has continued to be used in both the residential development and two further pavilion buildings in Cavalry Square Alec Howard continued The brick was chosen

    Original URL path: http://www.wienerberger.co.uk/saatchi-gallery.html?lpi=1366208062338& (2016-02-14)
    Open archived version from archive

  • Wienerberger - Loxwood Lock
    canal had to be lowered and an entirely new lock built on the upstream side to return the canal water to its historical level It was decided that both the new lock and its bridge should be made from concrete and faced with bricks The chosen bricks had to be technically appropriate for lock construction as well as offer a traditional and aesthetic appearance that would blend with the local rural vernacular Rudgwick Red Multi The solution The Wey and Arun Canal Trust selected the Rudgwick Red Multi Stock brick for the project Around 37 000 of the bricks have been used which feature red bodied sanded stock with dark shades and random black flashing Eric Walker MBE is Crossing Manager at the Trust and was responsible for choosing the construction materials He says A key reason for us choosing the product was because it is manufactured locally using weald clay which is prevalent in this area We knew therefore that it would complement the surrounding architecture and result in the distinctive appearance we were striving for Another factor behind our decision was the fact that the Rudgwick is a very durable brick that has low levels of moisture absorption so can be used effectively under water Rudgwick bricks are manufactured in one of the last remaining sites in Europe to operate a clamp fired kiln This process means the bricks are burnt slowly enabling the flames and heat to wander around the clamp to create flashes of distinct colour from reds and purples to blues and yellows This traditional technique is combined with modern manufacturing processes to produce high quality durable bricks of natural character Rudgwick Red Multi The outcome The Loxwood Canal Crossing was officially opened in early 2009 In the same year the project was shortlisted in

    Original URL path: http://www.wienerberger.co.uk/loxwood-lock.html?lpi=1366208062338& (2016-02-14)
    Open archived version from archive

  • Wienerberger - The Forum and Millennium Plain - Norwich
    Commission Werner de Bock CMLI of Landplan Associates chartered landscape architects was commissioned to prepare a number of designs for the remodelling of the steps and paved areas The brief was to create a public city space that would be more flexible to accommodate a wider array of outdoor performances using upgraded quality and durable materials to replace the largely standard concrete slab paving The brief asked for the existing concrete slab surfacing and rigid step arrangement to be replaced by more visually appealing and durable quality surfacing materials It also requested that space was made to accommodate a large variety of existing and future uses including an ice rink at Christmas a more versatile outside performance space and facilities for outside BBC broadcasting The BBC has offices and studios inside the Forum The Forum and Millennium Plain Norwich The solution Landplan Associates produced a design that created a new series of wide hand carved silver grey granite curved steps of generous proportions to fit more sympathetically into the existing sloping site contours in comparison with the previous situation This design also allowed for a more generously dimensioned and useable central paving area The design was constructed on site with paving materials supplied by Hardscape Ltd and consisting of a combination of large grey Chinese granite paving slabs and interlocking curved Chinese granite steps set off by the warmer tones of Wienerberger s Hague Cream Waal format Dutch paving These buff coloured sandfaced bricks were laid flexibly on edge as traditionally done in the Netherlands on a compacted bed of sand with brushed in joints The large grey slabs were positioned at the higher level in front of the Forum building and were dimensioned to align with the existing internal paving within the Forum building itself This allowed a seamless visual continuation of the paving joints through the glass façade of the building The steps were designed to lead from the building down onto the lower performance area and were paved with the same granite material cut into smaller paving units of varying width A central circle was paved with hand cut silver grey granite setts As brick figures highly in the designs in the Centre of Norwich Werner de Bock placed a special emphasis on the use of this material As much as the look of the Plain was critical to the success of the finished project the designer was also keen to use brick that would be durable and have a non slip surface to allow for the fact that most of the brick paving is on a gradient LED uplighters were incorporated into the curved granite step units delineating the end of steps as they fade into the paving slope and highlighting the stainless steel handrails A large solid grey granite vertical retaining wall element also serves as an engraved Millennium Plain place name totem sign Pop up underground power and data supply columns were built into the design so that the sound and lighting associated with

    Original URL path: http://www.wienerberger.co.uk/the-forum-and-millennium-plain-norwich.html?lpi=1366208062338& (2016-02-14)
    Open archived version from archive

  • Wienerberger - The Yard, University of Roehampton
    at the heart of the campus with a new public space that links Froebel and Digby Stuart Colleges which were once separated by a boundary wall the architects explain The Yard Roehampton New openness When designing the newly created generous square the architects decided to use brick in the form of clay pavers The sole use of clay pavers helped to unify the old and the new whilst simultaneously complying with the restrictive requirements of monument conservation New structural openings have been made to open up views from the chapel and a cafe to the Yard The historic boundary wall has been reduced in height and buttressed within the Yard to make it structurally sound Additional openings with flat arches at the top continuing the course of the wall were introduced to link the historic Froebel garden and the courts Walls and footpaths To the north a new covered walkway has been carved out of an existing building The free standing Flemish bond walls which also serve as benches convey the impression of the paver s solidity The one third stretcher bond brick skins are used as building envelopes The new brickwork was drawn over existing walls which were exposed during demolition works The paving is laid in a variety of bonds including one third stretcher and herringbone bond Benches are built into niches and copings are made of cast and etched reconstituted stone Playful dialogue of scale Unusual properties of the used clay paver are its thinness and colour during the firing process the colour varies and turns purple silver red and brown The water struck clay paver with a correspondingly rough surface quality is thinner than standard formats The distribution of the silver pavers was left to the bricklayer In the large uninterrupted brick paved areas these silver

    Original URL path: http://www.wienerberger.co.uk/the-yard-university-of-roehampton__1366209736647.html?lpi=1366208062338& (2016-02-14)
    Open archived version from archive

  • Wienerberger - Oast House in East Malling, Kent
    The Offham a brand new Oast House was built to create a superb individual family home The Oast House s three roundels topped with conical white cowls look stunning using Sandtoft s Alban clay plain tiles A rich heritage An Oast House is a building used traditionally for drying hops as part of the brewing process and in recent times many redundant Oast Houses became popular conversion projects creating a unique residential property Clive Pickard design manager at Hillreed Residential Developments said Oast Houses are a significant part of the history of this area of Kent and seen by many as a landmark of the region The new Oast is built on the site of a former Oast and we wanted to make sure the new building truly reflected the architectural style of its predecessor Oast house roof using Alban Plain Tile in Sussex Blend As the three roundels of the Oast House are such a prominent part of the property it was essential that we used the most appropriate tiles The Alban tiles matched the colourings and reflected the heritage of the property perfectly and provided us with a durable cost effective solution Crafted with care Made from Sandtoft s extensive clay reserves formed from the alluvial plain of the river Humber over 10 000 years ago the Alban is the latest handcrafted clay plain tile from Sandtoft who have been making traditional clay plain tiles for more than 100 years The Alban is carefully sanded using recycled foundry sands that are pressed into the tile creating a varied and rustic surface texture Once dried the tiles are set into the kiln by hand and fired vertically which further adds to their character as it results in each tile adopting a slightly different shape during firing The Oast Court

    Original URL path: http://www.wienerberger.co.uk/oast-house-in-east-malling-kent.html?lpi=1366208062338& (2016-02-14)
    Open archived version from archive

web-archive-uk.com, 2016-10-22